Alla inlägg den 17 februari 2012

Av Helene - 17 februari 2012 22:12

Kolla vad jag hittade!



Med tanke på mina funderingar angående dom feta flugorna!



 

VINDSFLUGA

I många hus är det ett återkommande problem på vintern att några kraftiga, gråaktiga flugor kommer fram. De kan komma i tusentals och flyga omkring halvdåsiga i lampor och falla ner i kaffekoppar. Vindsflugan är en form av spyfluga men är inte metallskimrande utan ser mer ut som en fet husfluga med små guldgula hår på mellankroppen. Spyflugan söker efter mat i huset men det gör inte vindsflugan då deras levnadssätt ser annorlunda ut.

Vindsflugan lägger ägg i marken och de nykläckta larverna borrar in sig i daggmaskar som de parasiterar på. Man ser inte vindsflugan på sommaren eftersom den lever utomhus och bl a suger nektar från blommor.

Under den senare delen av hösten söker de efter ett lämpligt ställe att övervintra på. Man kan se dem i mängder sittandes på soliga platser innan de söker sig inomhus. Flugorna tenderar att uppsöka samma hus år efter år och de har en viss förkärlek till högt belägna hus. Om övervintringsstället förblir kyligt hela vintern så kan flugorna sitta orörliga fram till våren. Om platsen däremot värms upp kan de bli aktiva och krypa fram närsomhelst och det är då vi påträffar dem inomhus.


Förkärlek till högt beläget hus  - precis som mitt! :)

Klockan är sena kvällen, vi hörs

Av Helene - 17 februari 2012 16:03

Fågelkvitter och sol, våt snö och nästan bart på sina ställen. Strålande tycker jag!

Solen värmde idag. Fyra grader varmt det är nästan så jag tror att det kommer en vår.


Har haft en ledig dag idag också. Sov inte så länge och har kunnat glädja mig åt denna soliga

dag. Öppnade till och med ett fönster i min iver.

Vips var Tyson på väg ut, genom dörren vill han inte gå men ut genom fönster går tydligen bra.

Värre var det när han skulle in eftersom jag då hade stängt fönstret. Skam den som ger sig 

tänkte väl Tyson och hoppade upp, blev hängande i klorna och tittade in på mig. Detta höll han på med tills

jag gav med mig och öppnade fönstret igen.

Hur han bar sig åt för att ta sig upp och in begriper jag inte eftersom det är ganska långt till marken och det finns inga naturliga ställen att vila på. Bara slät vägg!


Solen är ju härlig.Det är inte bara jag som tycker det utan alla vindsflugor, feta och surrande, har påbörjat årets karriär i fönstren. Det tycker mina katter är väldigt kul. Det tycker däremot inte jag är allt lite rädd om mina blomkrukor och annat bjäfs som står i fönstren.

Vindsflugor, vad har dom för funktion egentligen? 

När jag äntligen flyttat in och värmt upp sovrummet så blev jag invaderad av dessa feta flugor. Det var inte 10 flugor, det var 100 -tals. Ingen överdrift alltså. Dom surrade i taket på kvällen i lampans sken, på morgonen var dom väck förutom dom som av någon anledning gett upp andan och stendött. Det här höll på hela december och en bit in i januari. Nu är dom nästan försvunna förutom någon enstaka fetknopp som gillar mitt sovrum.

Hade en vinter för många år sen invasion av getingar i sovrummet i januari. Dom kom fram på nätterna och orkade knappt flyga. Mer som om dom gick i sömnen. Dom dog också efter några timmar och plötsligt en dag var dom borta.

Roligare djur finns.....

Tittade på en hundvalp som var tre veckor och den enda i sin kull. En liten korv med små korta ben. Söt förstås.

Monicas chi mådde betydligt bättre idag och var till och med framme och hälsade. Lite mer spänst i kroppen kan man säga och inga kräkningar under natten.


Idag hade Monica rensat i ett skåp och hittat kaffekoppar och fat lite äldre modell som hon gav till mig. Super med lite nytt i skåpen. Dom går i benvitt och med svart dekor, riktigt fina.

Skall få låna hennes fantastiska dammsugare också så jag får dammsugit mina "finare" mattor ordentligt.

Till våren skall vi ha mattvätt förhoppningsvis hemma hos henne :)


Mot dammsugaren, här skall piffas

Presentation

Fråga mig

53 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3
4
5
6 7 8
9
10 11 12
13
14
15
16 17 18 19
20 21 22 23 24
25
26
27 28
29
<<< Februari 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards