Alla inlägg den 16 januari 2009

Av Helene - 16 januari 2009 17:48

Himmel vad jag blev upprörd idag igen! På förstasidan i dagens tidning står det en jätteartikel om hur mycket som skall sparas inom skolan. Lärarantalet minskar, färre skolböcker, dagisgrupper stängs, svaga barn drabbas, sämre skolmat......inne i tidningen kan man läsa en kommentar från en luttrad skolledare som säger följande: Vi sparar på personal, det är det enda vi har kvar att spara på. Jamen så bra då, snart slipper barnen att gå till skolan för det finns ingen där! Längre ner i artikeln kan man också läsa att det blir fler barn per vuxen men barn och föräldrar ska inte märka det för mycket, fast personalen upplever en större arbetsbelastning. Just på denna skolan har ändå inte personalen flytt fältet framgår det, för dom trivs ju så bra även fast arbetet är tungt.

Nu kan det ju vara så att det är en härlig arbetsplats och det är ju ett plus, men, har du en lärartjänst idag så håller du dig fast med näbbar och klor för det finns ju inga andra tjänster att söka sig till. Jag kan inte begripa hur i hela friden det kan få vara såhär inom skolan. Hur skall målen som skolan skall uppfylla bli uppfyllda när det är färre vuxna och målen är högt ställda?

Hur kan någon människa med huvudet rätt vilja jobba med sånt här som har med indragningar i vår framtid att göra? Det är en gåta som jag inte ens kan föreställa mig ett svar på.

Det blir ju aldrig bättre, alla kommuner skall ju varje läsår spara lite till å lite till. Jamen de åren då det går bra för lilla Sverige då? Sparas det då för sämre tider efterson sparandet och nedskärningarna pågår hela tiden? Jag fattar bara inte hur det här hänger ihop.

Eller är det så enkelt, att det här med barn i grupp, klasser och att mål kan uppfyllas ändå, bara man ser skolan som ett företag och inte som en obligatorisk del i allas våra liv. Nu är det längesen som skolan övergick till att vara den egna kommunens angelägenhet. Jag vet att jag, när man började prata om lönsamhet och att driften av skolan kan jämföras med att driva företag kom på tal, blev helt ställd. Hur tänker dom nu undrade jag och var dum nog att fråga initierade personer.....ingen har ännu svarat så att jag förstår, men å andra sidan är jag ju bara en gammal tant som inte tänker så kreativt längre. Fast, å andra sidan igen, så gjorde jag nog det då, på den tiden.

Det borde bli ett jäkla hallå i hela landet över skolans tillkortakommande.

Tyvärr trollas det bort av att någon minister håller igång med att prata om alla nya saker som skolan skall genomföra, allt för att hålla massan på plats. Det är åtminstone vad jag tror. Särskilt idag!

Jag frågade på AF häromdagen var alla arbetslösa lärare tar vägen. Väldigt många söker förskoletjänster fick jag till svar. Men hallå, hur kan en lärare på låg och mellan tycka att det är ok. Jag hör till dom som tycker att förskollärare har särskild kunskap för yngre barn, jag har kunskap för äldre barn, jag menar att vi har olika utbildningar. Då säger någon intelligent person att barn är barn, det spelar ingen roll vilken utbildning du har. Svaret från mig blir då att landet Sverige har valt att ha ett utbud av olika utbildningar för barn och därmed säkerställa någon form av kvalitet och expertis. Det innebär ju också att man väljer utbildning som stämmer med vad man vill arbeta med.

Snacka om att bli alldeles sne mellan öronen. Jag går här och morrar för mig själv på grund av detta!

Nä, nu får jag ta en kopp kaffe och göra något helt annat annars blir jag helt förstörd. Skall hämta dottern om en sväng och det skall bli skoj.

tar nog en tur förbi stallet också och ger kusarna lite mer hö.

vi hörs


Presentation

Fråga mig

53 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12 13 14 15 16 17
18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Januari 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards